VinoTip

VINOTIP ACCOUNT:

REGISTREREN
INLOGGEN

Wijn decanteren en karafferen

Er is veel onduidelijkheid wat er nou precies wordt bedoeld met het decanteren en het karafferen van wijn.
Het decanteren zorgt ervoor dat je de wijn scheidt van droesem ook wel bezinksel genoemd. Droesem is de drab van vaste stoffen die in wijn achterblijft na de fermentatie (tijdens het maken van de wijn) of na een bepaalde tijd van rijping. De droesem kan bestaan uit wijnkristal, wijnsteenzuur, kleurstoffen en tannine. Het kan een bittere zanderige smaak geven die je dus liever niet in de wijn wilt proeven.
Het karafferen van de wijn is bedoeld om meer zuurstof bij de wijn te laten komen (het laten luchten van de wijn) en zo de wijn beter te laten smaken en ruiken.

Decanteren van de wijn
Om een wijn te ontdoen van droesem wordt meestal een karaf gebruikt. Het is aan te raden om de capsule totaal van de flessenhals te halen. Als je ervoor zorgt dat tijdens het schenken voldoende licht achter de hals aanwezig is, kan je namelijk in de gaten houden wanneer de droesem mee geschonken wordt. Zorg ervoor dat je met een vaste hand rustig de wijn over schenkt zodat er geen droesem mee het karaf in gaat. Sommige karaffen hebben zelfs een gaasje waar je doorheen kan schenken wat ook eventuele droesem tegen houdt. Tegenwoordig is het niet meer noodzakelijk om de wijn over te schenken in een karaf. Er zijn namelijk ook schenktuiten te verkrijgen met ingebouwde filter of filters waar je de wijn doorheen kan schenken rechtstreeks in het glas. Dit kan vooral handig zijn bij oude wijnen die op dronk zijn en dus niet gelucht hoeft te worden.
 

Karafferen van de wijn
Het overschenken van de wijn in een karaf om de wijn te laten luchten kan een positief effect hebben op de smaak. Echter zijn de meningen van wijnkenners hier over verdeeld. Het karafferen geldt overigens ook niet voor alle wijn. Het geldt vooral voor wijnen die rijk zijn aan tannines zoals bijvoorbeeld Barolo, Bordeaux, Cabernet Sauvignon. Het gaat dus grotendeels om de (te) jonge en wat zwaardere wijnen. Lucht de delicate (lichtere) wijnen zoals Pinot Noir en Chianti dus niet, ook oude wijnen kunnen niet goed tegen teveel zuurstof. Het luchten van de wijn versnelt namelijk een chemisch proces wat meestal tijdens het maken van de wijn gedaan wordt door het te laten rusten in eiken vaten.
Soms staat er zelfs op de fles vermeld dat er tannines aanwezig zijn, maar je kunt het ook proeven. De smaak van tannines kan worden ervaren door een slok koude thee te drinken of door een druivenpit door te bijten. Het gaat om de wrange smaak alsof de binnenkant van de mond droog aanvoelt.

Wat handige punten op een rij om de wijn te karafferen (luchten):

  • Wees voorzichtig met oude wijnen, hierbij kan het zuurstof schadelijk zijn. Luchten kan het beste met de (te) jonge en zwaardere wijnen, zowel rood als wit.
  • Maak de flessenrand even schoon.
  • Proef eerst de wijn uit de fles om te controleren of deze wel goed is (geen kurk of ander ziekte) en of de wijn teveel tannines heeft alvorens deze in de karaf geschonken wordt.
  • Gebruik een karaf speciaal voor het luchten van wijnen. Deze hebben meestal een smalle hals, een erg brede onderkant en ongeveer de dubbele inhoud van een fles wijn.
  • Zorg dat het karaf schoon is zodat er geen ongewenste geuren en smaken gemixt worden. Spoel deze dus eerst even om.